Αύξηση ωρών νυχτερινής απασχόλησης

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2021

Αρ. Πρωτ.: 500/12/25

Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Κοιν.: Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Θέμα: «Αύξηση ωρών νυχτερινής απασχόλησης»

 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το λειτούργημα του αστυνομικού είναι το πλέον απαιτητικό από την άποψη της άρτιας οργάνωσης, της στελέχωσης των υπηρεσιών και του επαγγελματικού τρόπου δράσης του ανθρώπινου δυναμικού στο σύνολό του, σε μια ευμετάβλητη και διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνική πραγματικότητα.

Βασικός παράγοντας της αποτελεσματικότητας και της ικανοποίησης που οφείλει να εισπράττει κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφός μας, είναι βεβαίως και οι συνθήκες της ασφαλούς εργασίας, σε συνάρτηση με τις αποδοχές και όποιες άλλες παροχές παρέχονται σε αυτούς από την ελληνική πολιτεία. Κάθε απόκλιση από αυτά τα παραδεδεγμένα για μια χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, ευνόητο είναι να προκαλούν πέραν των εύλογων παραπόνων του προσωπικού και αντίστοιχες δυσλειτουργίες στον αστυνομικό οργανισμό.

Ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει δυστυχώς τα τελευταία έτη η διοίκηση είναι το πλαφόν που έχει τεθεί στις ώρες νυχτερινής απασχόλησης του αστυνομικού προσωπικού, μια απαράδεκτη και αντιυπηρεσιακή «ρήτρα» που θεσμοθετήθηκε σε άλλες εποχές και που διεκδικεί τη μοναδικότητά της στον αστυνομικό μας οργανισμό, κατά παράβαση κάθε κανόνα και κάθε αρχής αστυνομικής πρακτικής και δράσης.

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό όπως αντιλαμβάνεστε, εφόσον στόχος της Υπηρεσίας είναι η ανά πάσα στιγμή διάθεση ικανών αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση προβλέψιμων και μη προβλέψιμων καταστάσεων και κινδύνων. Η συνέχιση της καταγραφής των νυχτερινών ωρών απασχόλησης και ο συνεχιζόμενος φόβος της διοίκησης να μη διαθέσει περιπολίες πέραν των προβλεπομένων, μάλλον υπονομεύουν παρά υπηρετούν τον στόχο αυτό και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι διαταγές για επιπλέον ώρες νυχτερινής απασχόλησης εκδίδονται κανονικά, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί εκ των προτέρων τα απαιτούμενα κονδύλια!

Σας προτείνουμε, επομένως, να θεσμοθετήσετε άμεσα την αύξηση των  ωρών νυχτερινής απασχόλησης από 48 σε 64 ώρες το μήνα, όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός της χώρας, έχει εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ της ενίσχυσης της αστυνόμευσης ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες και σεις ο ίδιος, έχετε δεσμευτεί να πράξετε τα δέοντα, τόσο στο τελευταίο μας συνέδριο όσο και με πρόσφατες δηλώσεις σας για την αύξηση των περιπολιών στα αστικά κέντρα.

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας, του μεταναστευτικού, του οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ. επιτάσσουν αποφάσεις ρηξικέλευθες και όχι αποσπασματικές. Οι προσλήψεις ειδικών κατηγοριών προσωπικού δεν επιλύουν το πρόβλημα, όταν μάλιστα η ροή συνταξιοδοτήσεως αστυνομικών, είναι υπολογίσιμη και πρέπει να καλυφθεί το νέο έτος με πολύ περισσότερες προσλήψεις δοκίμων αστυφυλάκων.

Το αστυνομικό προσωπικό έχει αποδείξει ότι ενεργεί με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Δείξτε την απαιτούμενη κατανόηση και απαλλάξτε το από τα βάρη του παρελθόντος.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…