Η πλημμελής & μη άμεση συμμόρφωση της Κυβέρνησης ευθύνεται για την εσωστρέφεια στους κόλπους του Σώματος.

poasy

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 500/7/52β

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Σε συνέχεια των υπ’ αριθ. 500/7/52 από 08-11-2018 και 500/7/52-α από 05-12-2018 ανακοινώσεών μας, αναφορικά με τη χορήγηση των αναδρομικών και την πλημμελή συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, οφείλουμε, για μια ακόμη φορά, να υπενθυμίσουμε προς όλους και κυρίως προς τους κυβερνώντες την απαρέγκλιτη από το 2012 θέση και το σαφές διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2012 η Ομοσπονδία μας, αφού διαπίστωσε τις επιπλέον περικοπές (πέραν αυτών του 1ου Μνημονίου) που επιβάλλονταν στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας από την τότε Κυβέρνηση με τις διατάξεις του ν.4093/2012, προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το ΣτΕ, και δικαιώθηκε! Αποτέλεσμα αυτής της δικαίωσης ήταν η ψήφιση των διατάξεων του ν.4307/2014, οι οποίες αναμόρφωσαν τις αποδοχές μας κατά 50% από αυτές που όριζε η απόφαση του προηγούμενου ανώτατου δικαστηρίου και χορηγούσαν τα αντίστοιχα αναδρομικά που προέκυπταν, από 01-08-2012 έως 31-12-2014, σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Η Ομοσπονδία μας, μη αλλάζοντας στάση και θέση για την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και έχοντας στην φαρέτρα της την αδιαμφισβήτητη επιχειρηματολογία του ΣτΕ, προσέφυγε εκ νέου στο ανώτατο δικαστήριο (κατά των διατάξεων του ν.4307/2014) και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά!

Η παρούσα Κυβέρνηση, μη λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αποφάσεις, ψήφισε νέο ειδικό μισθολόγιο για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων (ν.4472/2017) και δημιούργησε αστυνομικούς πολλαπλών ταχυτήτων με καταφανείς αδικίες και στρεβλώσεις. Κατά αυτού του μισθολογίου προσέφυγε στο ΣτΕ για τρίτη φορά η Ομοσπονδία μας, μένοντας σταθερή στις απόψεις της για επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση όλων των οφειλόμενων αναδρομικών, όντας ενισχυμένη κι από τις προηγούμενες θετικές για εμάς αποφάσεις του εν λόγω δικαστηρίου. Η προαναφερόμενη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.               

Εντούτοις, η Κυβέρνηση υπό το βάρος των παραπάνω αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες κηρύσσουν αντισυνταγματικούς τους δύο διαδοχικούς προαναφερόμενους Νόμους που προσπάθησαν να ρυθμίσουν τα μισθολόγιά μας και υπό την απειλή επιβολής προστίμου στο ελληνικό δημόσιο για μη συμμόρφωση σε αμετάκλητες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Πρακτικά 3/2018 και 18/2018), προώθησε πρόσφατα τροπολογία που μας χορηγεί τα αναδρομικά, από 01-08-2012 έως 31-12-2016, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις αυτές στο υφιστάμενο μισθολόγιό μας!!

Η μη εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων στο μισθολόγιό μας, αφενός συνιστούν μια επιπλέον προκλητική και αντισυνταγματική στάση της Κυβέρνησης, αφετέρου έχουν σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση των αποδοχών μας σε επίπεδα μικρότερα από αυτά του Ιουλίου του 2012, τη μη αναπροσαρμογή των προσωπικών διαφορών μας, τα επιδόματα, όπως το νυχτερινό, να παραμένουν μειωμένα και ενάντια σε αυτά που ορίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και ασφαλώς τη μη καταβολή των αναδρομικών μας για το χρονικό διάστημα από 01-01-2017 έως την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης.

Οι ανωτέρω πρακτικές των κυβερνώντων, όπως επανειλημμένως έχει ειπωθεί από την πλευρά μας, προκαλούν στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, άλλα και μεταξύ των Σωμάτων, εσωστρέφεια, ενώ αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, προβάλλοντας προς τα έξω ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ συνιστούν εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης και όχι αποκατάσταση των εισοδημάτων των ενστόλων από τις πραγματικές μειώσεις που έχουν υποστεί.

Καμία χάρη και κανένα «δωράκι» δεν έλαβαν, ούτε ποτέ ζήτησαν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας!!

Άρα, με την προσεχή χορήγηση των αναδρομικών μας, δηλαδή της πλημμελούς - όπως προκύπτει από τα παραπάνω - συμμόρφωσης της Κυβέρνησης, δεν μας δίδεται τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούμαστε, ήτοι η επιστροφή των πραγματικών περικοπών που έχουμε υποστεί τα τελευταία σχεδόν πέντε έτη.

Επίσης, η παραπάνω επιστροφή, μέρους των χρημάτων που αποδεδειγμένα έχει απολέσει η πλειοψηφία των συναδέλφων μας, δεν μπορεί να αποτελέσει για την Κυβέρνηση, αλλά και για κανέναν, την αφορμή πελατειακών συναλλαγών, οι οποίες λειτουργούν αποδεδειγμένα εις βάρος των συναδέλφων μας, του απαράλλακτου διεκδικητικού πλαισίου του συνδικαλιστικού κινήματος για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, της κατάργησης του ισχύοντος μισθολογίου και της χορήγησης του συνόλου των αναδρομικών. Άλλωστε, το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με τη μη επιστροφή αναδρομικών σε μέρος συναδέλφων μας, δε θα υφίστατο, αν η Κυβέρνηση είχε συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

 

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και για τίποτα δεν ζητούμε ελεημοσύνη!!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών μας!!!

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Ετικέτες
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…