Ψηφίστηκε το άρθρο – πρότασή μας για την εξαίρεση εμφάνισης αστυνομικών μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 800/8/13

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 22 Φεβρουαρίου 2024 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης κλπ) στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροποποίηση του άρθρου 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εξαίρεση της εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών στην ακροαματική διαδικασία.

Ειδικότερα, στο σχετικό άρθρο 78 «Πρόβλεψη εξαίρεσης εμφάνισης μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 215 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» αναφέρεται:

Στο άρθρο 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους. Ο εισαγγελέας ή το δικαστήριο αιτιολογημένα, μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευση αν η εξέτασή τους με τεχνολογικά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 238Α όπου είναι εφικτό, ή με φυσική παρουσία τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου καλούνται από τον εισαγγελέα, αν η πράξη αφορά κακούργημα και το ζητήσει ο κατηγορούμενος εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος ή της κλήσης στο ακροατήριο, σύμφωνα με τις διατυπώσεις της παρ. 3 του άρθρου 327 και πέραν του αριθμητικού περιορισμού της παρ. 2.».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση του αγώνα μας και ικανοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος του συνδικαλιστικού μας κινήματος το οποίο πολύ έγκαιρα είχε επισημάνει την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης.

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην ένταξη του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο και στην τελική του ψήφιση, τονίζοντας ότι θα παρακολουθούμε τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων-εγκυκλίων, έτσι ώστε να τύχει εφαρμογής το ταχύτερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά εκκρεμή ζητήματα (εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των δικαστικών εγγράφων, φύλαξη των πειστηρίων εγκληματικών ενεργειών, καθιέρωση του  «ιδιώνυμου» για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών) αρμοδιότητας συναρμόδιων Υπουργείων, άλλων αρχών και φορέων, ο αγώνας συνεχίζεται!

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…