Super User

Super User

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024 00:00

Δελτιο Τύπου

 

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2024

          Αρ. Πρωτ.: 506/5/32

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σήμερα 14 Μαρτίου 2024  με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. εγκρίθηκε η χορήγηση προσωπικών δανείων εκτάκτων αναγκών των ασφαλισμένων των τομέων του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. για το έτος 2024, για το ΤΠΑΣ (πρώην χωροφυλακή) ύψους 4.000.000 ευρώ, για το ΤΠΥΑΠ (πρώην Αστ. Πόλεων) 2.200.000 ευρώ.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 θα αποσταλεί από το ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. διευκρινιστική εγκύκλιος στις υπηρεσίες στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά όλη η διαδικασία.          

Επιπροσθέτως η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει από την ίδια ημέρα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

 

Πηγή :https://www.poasy.gr/site/index.php/el/anakoinwseis/p-o-as-y/poasy-2024/item/2520-egkrithikan-ta-daneia-ektakton-anagkon-tou-ta-p-a-s-a

  Αθήνα, 14 Μαρτίου 2024

 Αρ. Πρωτ.: 505/7/9στ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας για την εφαρμογή μιας ορθής και σύννομης διαδικασίας εξετάσεων και περίθαλψης του δικαιούχου αστυνομικού προσωπικού στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, χθες, 13 Μαρτίου 2024, ικανοποιώντας το αίτημά μας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκάλεσε σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών, στην οποία συμμετείχαμε, εκθέτοντας για άλλη μια φορά τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας, όπως αυτά είχαν υποβληθεί και εγγράφως το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή το «ληστρικό χαράτσι» που είχε επιβληθεί σε νέους δικαιούχους – μερισματούχους συναδέλφους μας, χωρίς να διασφαλιστεί εξ αρχής η παροχή υπηρεσιών από το νοσοκομείο προς αυτούς και τις οικογένειές τους.

Κατά τη σύσκεψη αναδείχθηκε η παραδοχή της λανθασμένης απόφασης για υποχρεωτική καταβολή εισφοράς 0,3% επί του βασικού μισθού των νέων δικαιούχων νοσηλείας (αστυφυλάκων, υπαρχιφυλάκων, αρχιφυλάκων) και μάλιστα αναδρομικά από 09/02/2023 με τις μισθοδοσίες μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2024 και αποφασίστηκε η άμεση επιστροφή των χρημάτων που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τους συναδέλφους μας.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες Αρχηγείου και Υπουργείου να ενημερώσουν με δελτίο τύπου τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μας πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα, με την τρέχουσα ή την επόμενη μισθοδοσία;

Επίσης, αποφασίστηκε η καταβολή της εισφοράς αυτής να αρχίσει να ισχύει από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΑΝ 1139/1946), η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να έχει αναδρομικότητα.

Ως Ομοσπονδία, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο, ότι θα μας βρουν απέναντι όσοι τυχόν επιχειρήσουν με διάφορες προφάσεις να ακυρώσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του δικαιούχου νοσηλείας αστυνομικού προσωπικού, δηλαδή να προσφεύγει αυτό και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., οποτεδήποτε χρειάζεται τις υπηρεσίες του, και που έως τώρα δυστυχώς με ευθύνη άλλων, δεν έχει τύχει εφαρμογής και αξιοποίησης.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

 

Πηγή :https://www.poasy.gr/site/index.php/el/anakoinwseis/p-o-as-y/poasy-2024/item/2519-tin-proti-fora-einai-tyxaio-ti-deyteri-einai-symptosi-tin-triti-exthriki-energeia

   Αθήνα, 12 Μαρτίου 2024

          Αρ. Πρωτ.: 303/1/5

 

Προς: 1)Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

2)Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ

 

Θέμα: «Καταλογισμός Αστυνομικού Προσωπικού για ζημιές που προκλήθηκαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους»

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

 

Η Ομοσπονδία επανέρχεται στο μείζον ζήτημα που ανά καιρούς τίθεται, με την απειλή καταλογισμού σε βάρος Αστυνομικών για την αποκατάσταση κάθε θετικής ζημίας, που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων.

Ένα σύνολο νομοθετικών διατάξεων (αρθ. 98 παρ.1 του Συντάγματος και αρθ.118 και 120 της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. 4700/2020 – Α΄127) και πλούσια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθορίζουν τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων οι Αστυνομικοί υπάλληλοι (μεταξύ άλλων) ευθύνονται για την ζημία που προκάλεσαν στο Δημόσιο.

Είναι γνωστή και θεωρητικά τουλάχιστον αναγνωρισμένη η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, όπως είναι γνωστές και οι οριακές συνθήκες, στις οποίες επιχειρούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., υπακούοντας εντολές της ιεραρχίας, πολεμώντας το έγκλημα και συμβάλλοντας στην διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και ασφάλειας των πολιτών. Σε αυτές τις ακραίες και απρόβλεπτες συνθήκες δρουν οι Έλληνες αστυνομικοί, με θαυμαστά αποτελέσματα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και κατατάσσοντας την Ελληνική Αστυνομία σε κορυφαία θέση στον πίνακα αξιοπιστίας. 

Πλην όμως, η μόνιμη απειλή χρηματικού καταλογισμού για κάθε ζημία, που ακουσίως προκλήθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, δημιουργεί εύλογο συναίσθημα φόβου και ανασφάλειας στο αστυνομικό προσωπικό και λειτουργεί σε βάρος της αποτελεσματικότητας και τελικά του ρόλου της Αστυνομίας. 

Ασφαλώς, η Ομοσπονδία δεν παρέχει «κάλυψη» σε επίορκους αστυνομικούς, που ενεργούν με δόλο ή είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Όμως, πλην αυτών των περιπτώσεων, η Πολιτεία και η Υπηρεσία πρέπει να θωρακίζουν τους Αστυνομικούς, με την απαιτούμενη ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ώστε απρόσκοπτα, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό να εκτελούν τη σημαντική και δύσκολη αποστολή τους.

Η Ομοσπονδία αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών, τόσο για νομοθετική ρύθμιση, κατά τα πρότυπα του Ν. 976/1979, όπου καθιερώνεται η απαλλαγή των οδηγών υπηρεσιακών οχημάτων ακόμα και σε περίπτωση υπαίτιας συμπεριφοράς τους σε βαθμό βαρείας αμέλειας (Ελ.Συν.Ολ. 1225/1996), υπό προϋποθέσεις κατ’ αναλογίαν, όσο και για επαφές που θα πραγματοποιήσει με κάθε αρμόδιο από τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία αλλά και από την Γενική Επιτροπεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

 

Πράξτε το αυτονόητο, γιατί ούτε οι καιροί περιμένουν, ούτε οι Έλληνες Αστυνομικοί έχουν απεριόριστες αντοχές και υπομονή…

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος
Σελίδα 1 από 262

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…