ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΘΕΜΑ: «Προγραμματισμός κανονικών αδειών.»

 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ημαθίας, γνωρίζει στα μέλη της τι ισχύει για τον προγραμματισμό κανονικών αδειών παραπέμποντας όλους τους συναδέλφους , Αξιωματικούς Διοικητές και λοιπό Αστυνομικό προσωπικό , στην ανάγνωση του υπ΄αριθ. 27/1986 Π.Δ. το οποίο ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο αυτές δύναται να χορηγηθούν σε ολόκληρο το Αστυνομικό προσωπικό :

Π.Δ. 27/1986

ΑΡΘΡΟ 13

Προγραμματισμός κανονικών αδειών.

Με το άρθρο 5 του Π.Δ. 202/13-17 Απρ. 1989, ΦΕΚ Α' 97, ορίστηκε ότι: "Όπου από τις διατάξεις των άρθρ. 13 και 14 του Π.Δ. 27/1986 (ΦΕΚ Α'11) δεν προβλέπονται αρμόδιοι για τον προγραμματισμό και την έγκριση χορήγησης των αδειών του αστυνομικού προσωπικού, αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τους αξιωματικούς διοικητές Υπηρεσιών για το προσωπικό των Υπηρεσιών τους. Για τα ίδια θέματα των αδειών των διοικητών, αρμόδιοι καθίστανται οι διευθυντές ή διοικητές των προϊσταμένων τους Υπηρεσιών".

1. Οι κανονικές άδειες του αστυνομικού προσωπικού προγραμματίζονται μέσα στο ημερολογιακό έτος που ανάγονται, είτε ολόκληρες, είτε τμηματικά.

2. Ο προγραμματισμός των αδειών αυτών γίνεται το μήνα Δεκέμβριο για το επόμενο ημερολογιακό έτος και συντάσσονται σχετικοί πίνακες χωριστά για τους Αξιωματικούς και Ανθυπαστυνόμους και χωριστά για τους Αρχιφύλακες και Αστυφύλακες.

3. Κατά τον προγραμματισμό των αδειών αυτών λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι υπηρεσιακές ανάγκες.

β) Οι προτιμήσεις του αστυνομικού προσωπικού, ως και οι λόγοι που επιβάλλουν αυτές και διατυπώνονται έγκαιρα με έγγραφη αναφορά του.

γ) Τα προβλεπόμενα στην παρ. 7 του άρθρ. 2 του παρόντος ποσοστά του αστυνομικού προσωπικού, που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κανονική άδεια.

δ) Η χρονική περίοδος λήψης της κανονικής άδειας το προηγούμενο έτος.

ε) Γι' αυτούς που ζητούν την κανονική τους άδεια, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται υποχρεωτικά ένα 20ήμερο, με το οποίο λαμβάνονται και οι ημέρες πορείας, εφόσον ζητηθούν, σε μία από τις εξής περιόδους: 15/6-8/7, 9/7-1/8, 2/8-25/8, 26/8-18/9. Το υπόλοιπο της κανονικής άδειας προγραμματίζεται σε χρόνο, που δεν συμπίπτει με τις προηγούμενες δ' περιόδους. Αν όμως οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν μπορεί να χορηγηθεί ολόκληρη η κανονική άδεια κατά το από 15/6-18/9 χρονικό διάστημα.

στ) Κατά το χρονικό διάστημα 15/6-18/9 δεν προγραμματίζονται κανονικές άδειες στο αστυνομικό προσωπικό την ίδια περίοδο, που έλαβε τούτο άδεια το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, εκτός αν οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.

ζ) Για το αστυνομικό προσωπικό, που πάσχει από παθήσεις και έχει ανάγκη ειδικής θεραπείας (λουτροθεραπείας, υδροθεραπείας, αεροθεραπείας κ.λπ.) προγραμματίζεται, εφόσον το ζητεί, ολόκληρη η κανονική του άδεια, τους πιο πάνω μήνες. Η ανάγκη αυτή της ειδικής θεραπείας πιστοποιείται από βεβαίωση της οικείας επιτροπής αναρρωτικών αδειών. Η χρησιμοποίηση της άδειας αυτής για το σκοπό που χορηγήθηκε αποδεικνύεται με βεβαίωση της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ειδική θεραπεία.

4. Ο προγραμματισμός των κανονικών αδειών του αστυνομικού προσωπικού γίνεται:

α) Από τα γραφεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης και των Προϊσταμένων των Κλάδων για το προσωπικό αυτών.

β) Από το γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τους προϊσταμένους των Κλάδων, τους περιφερειακούς Επιθεωρητές και Επόπτες, τους Διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Δ/νσεων Αττικής και Θεσ/νίκης, τους Δ/ντές των Υπηρεσιών Ασφαλείας Προέδρου της Δημοκρατίας, Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Κυβέρνησης, το Δ/ντή της Δ/νσης Οικονομικής Επιθεώρησης και το προσωπικό του γραφείου αυτού (Αρχηγού).

γ) Από τα γραφεία των περιφερειακών εποπτών για το προσωπικό τους.

δ) Από τα γραφεία των περιφερειακών επιθεωρητών για τους Δ/ντές των Αστυνομικών Δ/νσεων των νομών που υπάγονται σ' αυτούς και το προσωπικό των γραφείων αυτών.

ε) Από τις Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις των Κλάδων για το προσωπικό των Τμημάτων τους.

στ) Από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Κυβερνήσεως και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για το προσωπικό των Υπηρεσιών τους.

ζ) Από τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων και τα Παραρτήματά τους, για το προσωπικό της δύναμής τους.

η) Από την Υποδ/νση Τεχνικών Εφαρμογών Βόρειας Ελλάδας, για το προσωπικό της δύναμής της.

θ) Από τις διευθύνσεις των Γενικών Δ/νσεων Αττικής και Θεσ/νίκης, για το προσωπικό των Επιτελείων τους, τους Δ/ντές Υποδ/νσεων, καθώς και τους Δ/κες των Αστυνομικών Τμημάτων.

ι) Από τα Αστυνομικά Τμήματα των Γενικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσ/νίκης, για το προσωπικό της δύναμής τους.

ια) Από τις διευθύνσεις των Νομών για το προσωπικό της δύναμής τους και τους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Τάξης.

ιβ) Από τα Αστυνομικά Τμήματα Τάξης των Διευθύνσεων των Νομών, για το προσωπικό της δύναμής τους, καθώς και για το προσωπικό τυχόν υφισταμένων τους Υπηρεσιών.

5. Οι πίνακες προγραμματισμού, μετά τη σύνταξή τους, εφόσον αφορούν υφιστάμενες Υπηρεσίες κοινοποιούνται σ' αυτές και ανακοινώνονται ενυπόγραφα στο προσωπικό.

6. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρ. 2 του παρόντος, η κανονική άδεια χορηγείται υποχρεωτικά κατά το χρόνο προγραμματισμού της και ύστερα από αναφορά του ενδιαφερομένου. Εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υπηρεσιακοί, κατά την κρίση του αρμόδιου για την έγκριση χορήγησης της άδειας, η άδεια αυτή μπορεί να ανασταλεί, για χρονικό διάστημα μέχρι 5 ημέρες. Επίσης αν για οποιοδήποτε λόγο, δεν χορηγηθεί η κανονική άδεια κατά το χρόνο του προγραμματισμού της χορηγείται αμέσως, όταν εκλείψουν οι λόγοι. Αυτοί που δεν υποβάλλουν, κατά τα παραπάνω, αναφορά για την χορήγηση της προγραμματισμένης κανονικής άδειας, λαμβάνουν αυτή όταν το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Τέλος, αυτοί που διακόπτουν, με πρωτοβουλία τους την κανονική τους άδεια λαμβάνουν το υπόλοιπό της σε χρόνο που επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

7. Όσοι από το αστυνομικό προσωπικό μετατίθενται ή αποσπώνται και δεν έχουν λάβει την κανονική τους άδεια, λαμβάνουν αυτή, από τη νέα τους Υπηρεσία, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, για τον οποίο γίνεται μνεία στο σχετικό φύλλο πορείας, έστω και καθ' υπέρβαση των ποσοστών της παρ. 7 του άρθρ. 2 του παρόντος.

8. Αναπρογραμματισμός κανονικών αδειών επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρ. 12 του παρόντος και όταν πρόκειται για αμοιβαίο αναπρογραμματισμό.

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…